Afskaffelse af fedtafgiften virker
Nye tal fra Danmarks Statistik viser en markant lavere stigning i forbrugerpriserne.
Faktisk er stigningen i forbrugerpriserne den laveste siden november 2009, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
- I oktober 2011, hvor fedtafgiften blev indført, så vi en prisstigning på bl.a. smør, spiseolie og margarine på ca. 20 pct. I januar 2013, hvor fedtafgiften blev afskaffet, ser vi et tilsvarende prisfald. Historisk har de to prisindeks ellers fulgt hinanden helt tæt, lyder det i en kommentar fra chefanalytiker Martin Madsen ved Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, som også bemærker, at samme tendens ses for kød og ost.
![]() |
Også hos erhvervslivets organisation vækker de nye tal fra Danmarks Statistik glæde.
- Dansk Erhverv har beregnet, at fedtafgiften løftede fødevarepriserne med cirka 1,3 procent-point og den samlede inflation med knapt 0,2 procent-point. Det er glædeligt, at afskaffelsen af fedtafgiften tilsyneladende slår fuldt igennem i prisdannelsen, og at der tilmed i januar også er en række yderligere faktorer som andre fødevarer, forsikringer og tøj, der trækker inflationen nedad, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Erhverv.
Ifølge Danmarks Statistik steg det samlede forbrugerprisindeks i januar med 1,3 procent i forhold til samme måned sidste år. Måneden før var den tilsvarende stigning 2,0 procent, og det er altså den laveste stigning i mere end tre år.
Den største stigning i indekset står kategorien ”Alkoholiske drikkevarer og tobak” for. Især takket være de stigende priser på cigaretter er produktgruppen blevet seks procent dyrere i perioden fra januar 2012 til januar 2013.